Black Friday | Līdz pat 60% atlaide vairāk nekā 40 000 precēm →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Vīna glāzes: kā pasniegt baltvīnu, sarkanvīnu un dzirkstošo vīnu

Nav jābūt vīndarim vai someljē, lai vīnu novērtētu ar visām maņām. Tā garšu un aromātu var izcelt arī ar piemērotu pasniegšanu, tāpēc ir jāievēro daži noteikumi, kas palīdzēs izbaudīt vīna īpašības.

Aplūkojiet mūsu padomus par to, kādas vīna glāzes izvēlēties un kāda ir piemērotākā vīna pasniegšanas temperatūra.

Vīna glāzes

Šeit noteicošās nav modes tendences. Piemērotākās vīna glāzes ir tās, kas izgatavotas no augstas kvalitātes caurspīdīga stikla. Šādas glāzes ļaus jums atpazīt vīnu plašo toņu gammu.

Jo plānāks stikls, jo labāk. Virpinot glāzi rokās, jūs varēsiet labāk novērtēt vīna viskozitāti.

Tāpēc nevilcinieties izmantot arī apjomīgākas vīna glāzes, jo no tām arī tik ātri neizgaros vīna aromāts.

 

 

Baltvīna glāzes

Baltvīna glāzēm jābūt tulpju formā. To nedaudz noslēgtās malas ļaus vīna aromātam glāzē saglabāties ilgāk.

Bet jo aromātiskāks un smagāks baltvīns, jo glāze var būt atvērtāka.

Ņemot vērā, ka baltvīns tiek pasniegts auksts, turiet glāzi pie kājiņas pēc iespējas zemāk.

Arī sārtvīnus var pasniegt tulpju formas glāzēs.

 

 

Sarkanvīna glāzes

Sarkanvīna glāzēm ir balona forma ļoti praktiska iemesla dēļ – vīnam ir nepieciešama pietiekami daudz vieta, lai izceltos tā garša un aromāts.

Tā kā sarkanvīnu nevajadzēti pasniegt aukstu, sarkanvīna glāzes kājiņa parasti ir īsāka. Lai gan sarkanvīna glāzi var turēt ar līdz pat trim pirkstiem pie kājiņas augšdaļas, nedrīkst pieskarties glāzes bļodiņai Glāzi piepilda līdz vienai trešdaļai.

 

 

Šampanieša un deserta vīna glāzes

Šampanieti jeb dzirkstošo vīnu vislabāk baudīt t. s. flautas formas glāzē. Šaurā glāze lieliski izcelsies gan vīna dzirksts, gan putas, kas veidojas, to ielejot.

Deserta vīniem ar augstu alkohola saturu piemērotas mazas glāzes ar šaurām malām, no kurām aromāts tik ātri neizgaro.

 

 

Pasniegšanas temperatūra

Vīna garšu var pasliktināt neatbilstoša pasniegšanas temperatūra. Sarkanvīni pirms pasniegšanas aptuveni 20 minūtes jāatdzesē ledusskapī. Tā kā baltvīnus pasniedz aukstus, atdzesējiet tos jau iepriekš.

  • Viegli un jauni baltivīni: 7–10 °C.
  • Nogatavināti, piesātināti un nobrieduši baltvīni: 10–12 °C.
  • Viegli un jauni sarkanvīni: 14–16 °C.
  • Nobrieduši, piesātināti un smagāki sarkanvīni: 16–18 °C.
  • Pilnībā nogatavināti sarkanvīni: 18–20 °C.
  • Jauni un augļaini sārtvīni: 8–10 °C.
  • Nogatavināti un aromātiski sārtvīni: 10–12 °C.
  • Dzirkstošie vīni: 5–7 °C.
  • Dzirkstošie vīni: 8–10 °C.
  • Liķiera vīni: 6–8 °C.

 

 

Kā attaisīt vīna pudeli ar korķviļķi kā profesionālim

  • Noņemiet foliju.
  • Lēnām korķī ieskrūvējiet korķviļķi. Esiet uzmanīgi, lai neizskrūvētu korķī caurumu.
  • Ieskrūvējiet korķviļķi tā, lai viens līdz pusotrs spirāles pagrieziens paliktu virs korķa.
  • Saspiediet korķviļķa rokturus.
  • Pēc tam lēnām izvelciet korķi ar pirkstiem.
  • Ja pareizi izpildījāt šos soļus, jūs nedzirdēsiet atkorķētai pudelei tipisko skaņu.

Kā attaisīt vīna pudeli bez korķviļķa

Vai jums nav pa rokai korķviļķa? Tad nekas cits neatliek, kā vien improvizēt, lai gan jūs tādējādi riskējat sabojāt vīnu.

Līdzīgi kā korķviļķi, varat izmantot, piemēram, garu atslēgu, ko ieurbj pa diagonāli korķī un ar spēcīgu vilcienu izvelk.

Alternatīvi varam izmantot šķiltavu, lai uzkarsētu pudeles kakliņu zem korķa, līdz temperatūras izmaiņas rada spēcīgu spiedienu pudelē, kas izspiež korķi ārā. Tomēr pudele ir jāuzkarsē vismaz 3 minūtes. Jāuzmanās no apdegumiem, ko var izraisīt šķiltavas vai karsts stikls.

 

 

Cik ilgi vīnu var turēt atvērtu?

Vīnu vislabāk baudīt tajā dienā, kad pudeli atverat. Nākamajā dienā tas nebūs sabojājies, taču tā garša noteikti vairs nebūs tada pati. Tas ir ļoti atkarīgs arī no vīna veida. Nepabeigtu vīnu varat izmantot ēdiena gatavošanai.

  • Dzirkstošo vīnu pēc tā noslēgšanas ar korķi var dzert vēl ne ilgāk kā otrajā vai trešajā dienā.
  • Sārtvīnu, kas aizvērts ar korķi un uzglabāts ledusskapī, var dzert piektajā vai pat septītajā dienā pēc atvēršanas.
  • Baltvīnu, kas aizvērts ar korķi un uzglabāts ledusskapī, var lietot 3 līdz 5 dienas.
  • Tumšā vietā glabāts sarkanvīns, kas aizvērts ar korķi, saglabās savu garšu 3 līdz 5 dienas.

 

 

Kā uzglabāt vīnu?

Ja vēlaties uzglabāt vīnu mājās pat vairākus mēnešus, attiecīgi par to parūpējieties. Jums nav uzreiz jāierīko vīna pagrabs. Parastam vīnam pietiks ar dažiem pamatnoteikumiem.

  • Uzglabājiet vīna pudeles horizontāli. Korķim jābūt saskarē ar vīnu. Tas novērsīs tā izžūšanu, ļaujot gaisam iekļūt pudelē.
  • Nenovietojiet vīnu tiešā gaismā. Vēlams to uzglabāt tumsā.
  • Telpas temperatūrai, kurā uzglabā vīnu, jābūt aptuveni 7–16 °C.
  • Temperatūra virs 20 °C izraisa ātrāku vīna novecošanu, vīns zaudē garšu.
  • Mitrumam glabāšanas vietā jābūt aptuveni 65%.