Nav jābūt vīndarim vai someljē, lai vīnu novērtētu ar visām maņām. Tā garšu un aromātu var izcelt arī ar piemērotu pasniegšanu, tāpēc ir jāievēro daži noteikumi, kas palīdzēs izbaudīt vīna īpašības.
Aplūkojiet mūsu padomus par to, kādas vīna glāzes izvēlēties un kāda ir piemērotākā vīna pasniegšanas temperatūra.Šeit noteicošās nav modes tendences. Piemērotākās vīna glāzes ir tās, kas izgatavotas no augstas kvalitātes caurspīdīga stikla. Šādas glāzes ļaus jums atpazīt vīnu plašo toņu gammu.
Jo plānāks stikls, jo labāk. Virpinot glāzi rokās, jūs varēsiet labāk novērtēt vīna viskozitāti.
Tāpēc nevilcinieties izmantot arī apjomīgākas vīna glāzes, jo no tām arī tik ātri neizgaros vīna aromāts.
Baltvīna glāzēm jābūt tulpju formā. To nedaudz noslēgtās malas ļaus vīna aromātam glāzē saglabāties ilgāk.
Bet jo aromātiskāks un smagāks baltvīns, jo glāze var būt atvērtāka.
Ņemot vērā, ka baltvīns tiek pasniegts auksts, turiet glāzi pie kājiņas pēc iespējas zemāk.
Arī sārtvīnus var pasniegt tulpju formas glāzēs.Sarkanvīna glāzēm ir balona forma ļoti praktiska iemesla dēļ – vīnam ir nepieciešama pietiekami daudz vieta, lai izceltos tā garša un aromāts.
Tā kā sarkanvīnu nevajadzēti pasniegt aukstu, sarkanvīna glāzes kājiņa parasti ir īsāka. Lai gan sarkanvīna glāzi var turēt ar līdz pat trim pirkstiem pie kājiņas augšdaļas, nedrīkst pieskarties glāzes bļodiņai Glāzi piepilda līdz vienai trešdaļai.
Šampanieti jeb dzirkstošo vīnu vislabāk baudīt t. s. flautas formas glāzē. Šaurā glāze lieliski izcelsies gan vīna dzirksts, gan putas, kas veidojas, to ielejot.
Deserta vīniem ar augstu alkohola saturu piemērotas mazas glāzes ar šaurām malām, no kurām aromāts tik ātri neizgaro.
Vīna garšu var pasliktināt neatbilstoša pasniegšanas temperatūra. Sarkanvīni pirms pasniegšanas aptuveni 20 minūtes jāatdzesē ledusskapī. Tā kā baltvīnus pasniedz aukstus, atdzesējiet tos jau iepriekš.
Vai jums nav pa rokai korķviļķa? Tad nekas cits neatliek, kā vien improvizēt, lai gan jūs tādējādi riskējat sabojāt vīnu.
Līdzīgi kā korķviļķi, varat izmantot, piemēram, garu atslēgu, ko ieurbj pa diagonāli korķī un ar spēcīgu vilcienu izvelk.
Alternatīvi varam izmantot šķiltavu, lai uzkarsētu pudeles kakliņu zem korķa, līdz temperatūras izmaiņas rada spēcīgu spiedienu pudelē, kas izspiež korķi ārā. Tomēr pudele ir jāuzkarsē vismaz 3 minūtes. Jāuzmanās no apdegumiem, ko var izraisīt šķiltavas vai karsts stikls.
Ja vēlaties uzglabāt vīnu mājās pat vairākus mēnešus, attiecīgi par to parūpējieties. Jums nav uzreiz jāierīko vīna pagrabs. Parastam vīnam pietiks ar dažiem pamatnoteikumiem.