15% atlaide ar kodu SEPTEMBRIS15 | Tikai līdz pusnaktij →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Uzkodas bērniem: vairāk nekā 15 idejas

Uzkodas var palīdzēt bērniem ēst veselīgāku pārtiku, uzturēt pietiekamu enerģijas līmeni un labāk koncentrēties skolā un mācībās. Esam apkopojuši dažus padomus un idejas, kā pagatavot garšīgas un veselīgas uzkodas, kuras jūsu mazie notiesās līdz pēdējai drupatai.
Laiku pa laikam varat izgriezt maizītes, piemēram, ziedu formā.

Laiku pa laikam varat izgriezt maizītes, piemēram, ziedu formā.

Klasisko sviestmaižu uzlabotā versija

  • Mēģiniet aizstāt maizītes, ko parasti pērkat. Pārmaiņas pēc izmēģiniet grauzdētas maizītes, izmantojiet mini bagetes vai izcepiet savu maizi.
  • Apsmērējiet maizītes ar garšaugu sviestu vai pesto.
  • Klasiskā šķiņķa un siera vietā izmantojiet šķēlēs sagrieztu ceptu gaļu, grilētu vistu vai tunča un olu kombināciju.
  • Izvēlieties variantu bez gaļas: grilēti dārzeņi, avokado vai uz pannas cepts tofu arī ir lieliska izvēle.
  • Pagatavojiet dažādas mērces ar dārzeņiem, sieru un zivīm.

Augļu un dārzeņu iesmiņi

Augļu iesmiem var izmantot visdažādākos augļus un ogas, piemēram, zemenes, vīnogas, melones, ananasus, kivi, mellenes, avenes, ābolus, bumbierus, apelsīnus, persikus, nektarīnus.
Dārzeņu iesmiem izmantojiet ķiršu tomātus, papriku, olīvas, avokado, gurķus un redīsus. Uz iesma uzspraudiet arī nedaudz siera.
Padoms: sagatavojiet varavīksnes augļu iesmus. Uzspraudiet augļus šādā secībā: mellenes, dzērvenes, sarkanās vīnogas, kivi, mango, melone, ananass, avenes, zemenes.

Veselīgas uzkodas glāzē

  • Jogurts ar granolu: glāzē apvienojiet granolu, jogurtu un augļus. Varat pievienot arī zemesriekstu sviestu, krekerus vai riekstus.
  • Čia pudiņš ar augļiem: iemērciet čia sēklas rīsu pienā. Kad viss sabiezē, pievienojiet augļus.
  • Šokolādes pudiņš: izgatavojiet bērniem klasisku pudiņu un papildiniet to ar šokolādes glazūru.
  • Uzkodas bērniem. Izmantojiet augļu griezējus zvaigznītes, ziedu vai apaļā formā – bērniem tie patiks.

    Uzkodas bērniem. Izmantojiet augļu griezējus zvaigznītes, ziedu vai apaļā formā – bērniem tie patiks.

    Neaizmirstiet pievienot arī augļus.

    Neaizmirstiet pievienot arī augļus.

    Uzkodas skolai: augļu kokteilis 3 dažādos veidos

    Banānu un zemeņu kokteilis: banāns, glāze svaigu vai saldētu zemeņu, glāze vaniļas jogurta, 1/2 glāzes piena (var būt govs, mandeļu vai auzu piens), tējkarote medus (pēc izvēles).
    Mango kokteilis: glāze svaiga vai saldēta mango, 1/2 glāzes apelsīnu sulas, 1/2 glāzes kokosriekstu piena vai jogurta.
    Banānu un šokolādes kokteilis: banāns, glāze piena (govs, mandeļu vai auzu piena), ēdamkarote nesaldināta kakao, ēdamkarote medus vai kļavu sīrupa, 1/2 glāzes vaniļas jogurta.
    Pagatavošana
    1. Ielieciet visas sastāvdaļas blenderī un sablenderējiet līdz gludai masai.
    2. Ielejiet kokteili noslēdzamās burkās.
    Padoms: pagatavotos smūtijus jāizlieto divās līdz trīs dienās. Izmēģiniet citas variācijas un pievienojiet dārzeņus.
    Pagatavojiet kokteili no saviem iecienītākajiem augļiem.

    Pagatavojiet kokteili no saviem iecienītākajiem augļiem.

    Ātra uzkodu recepte: musli batoniņi

    Jums būs nepieciešams:
    • 2 krūzes auzu pārslu
    • 1/2 glāzes medus vai kļavu sīrupa
    • 1/2 glāzes zemesriekstu vai mandeļu sviesta
    • 1/2 tases sasmalcinātu riekstu (mandeles, valrieksti, Indijas rieksti)
    • 1/2 glāzes žāvētu augļu (rozīnes, dzērvenes, aprikozes)
    • 1/4 glāzes sēklu (čia sēklas, linsēklas, saulespuķu sēklas)
    • 1/4 glāzes šokolādes skaidiņas vai mini šokolādes skaidiņas
    • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
    • šķipsniņa sāls
    Pagatavošana
    1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °C un cepešpannā ieklājiet cepampapīru.
    2. Lielā bļodā sajauciet kopā auzas, sasmalcinātus riekstus, žāvētus augļus un sēklas.
    3. Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsējiet medu (vai kļavu sīrupu) un zemesriekstu (vai mandeļu) sviestu, līdz tie labi sajaucas. Pievienojiet vaniļas ekstraktu un šķipsniņu sāls. Maisiet, līdz masa ir gluda un šķidra.
    4. Ielejiet silto maisījumu bļodā ar sausajām sastāvdaļām un labi samaisiet, līdz visas sastāvdaļas vienmērīgi pārklājas.
    5. Ielieciet maisījumu cepešpannā, kārtīgi izsmērējiet. Piemēram, izmantojiet glāzes pamatni, lai pārliecinātos, ka maisījums ir cieši sablīvēts.
    6. Cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes, līdz malas kļūst zeltaini brūnas.
    7. Ļaujiet batoniņiem cepešpannā atdzist. Pēc tam sagrieziet tos vēlamā lieluma batoniņos.
    8. Uzglabājiet batoniņus noslēgtā traukā istabas temperatūrā vai ledusskapī, kur tie uzglabāsies ilgāk.
    Padoms: iesaistiet bērnus uzkodu gatavošanā pēc iespējas agrāk. Tādējādi bērni labāk sapratīs, ko viņi vēlas.
    Skolas uzkodām cepiet ne tikai musli batoniņus, bet arī zemesriekstu sviesta cepumus.

    Skolas uzkodām cepiet ne tikai musli batoniņus, bet arī zemesriekstu sviesta cepumus.

    Pildītas tortiljas

    Šīs kombinācijas garšos lieliski:
    • Cepta vistas krūtiņa, paprika, sīpoli, čedaras siers, salsa mērce, skābais krējums.
    • Grilēta paprika, kabači, baklažāni, sarkanie sīpoli, fetas siers, hummus.
    • Melnās pupiņas, vārīti rīsi, kukurūza, tomāti, avokado, siers, salsa mērce.
    • Grilēts lasis, avokado šķēles, salāti, jogurta mērce ar dillēm.
    • Tuncis, tomāti, sarkanie sīpoli, olīvas, kaperi, citronu sula, olīveļļa.
    • Siers (čedaras, mocarella), vistas gaļa, paprika, sīpoli.
    • Malta liellopu gaļa, pupiņas, tomātu mērce, čili pipari, siers, skābais krējums.
    • Olu kultenis, cepts bekons, siers, tomāti, avokado.
    • Sasmalcināts avokado, vārītas olas, spināti, tomāti, sāls, pipari.

    Dārzeņi glāzē

    Burkas apakšā lieciet mērci un pievienojiet gareniski sagrieztus gurķus, burkānus, papriku utt. Mēs iesakām šādas mērces:
    • Jogurta mērce: jogurtam pievienojiet ķiplokus, sāli, sasmalcinātus zaļumus un citrona sulu.
    • Hummus: nopērciet vai pagatavojiet savu humusu. Sajauciet vārītus aunazirņus un pievienojiet tahini pastu, sāli, ķimenes un ķiplokus.
    • Avokādu mērce: saspiediet avokado, viegli sajauciet to ar karoti skāba krējuma un pievienojiet sāli, citronu un ķiploku.
    Padoms: uzmanieties ar ķiplokiem! Tos var pavisam nemanot pievienot par daudz.
    Salieciet uzkodas atkārtoti izmantojamos aizveramos traukos. Tie ir piemēroti saldajam jogurtam ar granolu un dažādām mērcēm ar dārzeņiem.

    Salieciet uzkodas atkārtoti izmantojamos aizveramos traukos. Tie ir piemēroti saldajam jogurtam ar granolu un dažādām mērcēm ar dārzeņiem.

    Riekstu maisījumi ar augļiem

    Izmēģiniet pagatavot riekstu un žāvētu augļu maisījumus bērnu uzkodām. Apvienojiet valriekstus un ābolus, žāvētus ķiršus un dzērvenes ar Indijas riekstiem vai kokosriekstus ar žāvētu mango un banāniem.
    Kā žāvēt augļus cepeškrāsnī?
    • Sagrieziet augļus plānās šķēlītēs.
    • Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz zemākajai temperatūrai, ideāli aptuveni 50–60° C.
    • Žāvējiet augļus 4 līdz 8 stundas.

    Smūtija bļoda

    Šī ir populāra smūtiju variācija, kas papildināta ar augļiem, sēklām un riekstiem. Bērniem to var pagatavot aizveramā traukā vai burciņā, lai paņemtu līdzi uz skolu.
    1. Sablenderējiet biezāku smūtiju un ielejiet traukā.
    2. Dekorējiet ar banāna šķēlītēm, zemenēm, mellenēm, granolu, kokosriekstu pārslām, karoti mandeļu sviesta, čia sēklām un kaņepju sēklām.

    Uzkodas skolai: idejas visai nedēļai

    • Pirmdiena: cepti grauzdiņi ar šķiņķi un sieru, dārzeņu iesmiņi ar papriku un tomātiem.
    • Otrdiena: tortilja ar vistas gaļu, garšaugu mērce ar dārzeņiem.
    • Trešdiena: saulespuķu maize ar grilētiem dārzeņiem.
    • Ceturtdiena: augļu kokteilis ar čia sēklām, zemesriekstu sviesta cepumi.
    • Piektdiena: mini bagete ar mērci un šķiņķi, augļu salāti.

    Kā izvēlēties ideālo skolas pusdienu kasti

  • Izvēlieties trauku atbilstoši bērna vecumam un tam, cik daudz laika bērns pavada skolā. Ja viņi tur atradīsies līdz pēcpusdienai, piemērotāka būs kaste ar sadalītāju vai daudzlīmeņu kaste. Var izmantot arī mazākas kastes un dažādus maisiņus uzkodām. Ja kastei nav sadalītāju, mazākiem augļiem vai riekstiem izmantojiet papīra vai silikona kēksiņu cepšanas formas.
  • Iegādājieties vairākas kastītes uzreiz. Jūsu bērns var aizmirst (vai pat pazaudēt) pusdienu kasti. Vai arī jūs varat viegli sagatavot uzkodas jau laicīgi vairākām dienām uz priekšu.
  • Izmēriet mugursomas kabatas, lai zinātu, vai kastīte tajā ietilps.
  • Biežāk uzdotie jautājumi

    Kā padarīt uzkodas sātīgākas?

    Ja bērns tērē vairāk enerģijas, sagatavojiet uzkodas ar lielāku enerģētisko vērtību: olu omleti, riekstus, biezpienu, pilnpiena jogurtu, biezpienu vai vārītu olu.

    Kādas veselīgas uzkodas var iegādāties bērniem?

    Riekstu paciņa, žāvēti augļi bez pievienotā cukura, jogurts, 100% augļu sula, popkorns, grauzdēti aunazirņi vai dažādi augļu biezeņi.

    Kuras uzkodas ir neveselīgas?

    Izvairieties no mākslīgām krāsvielām un saldinātājiem, pievienotā cukura, pārtikas produktiem ar augstu sāls saturu, ceptiem un vairākkārt apstrādātiem pārtikas produktiem.