Black Friday | Līdz pat 60% atlaide vairāk nekā 40 000 precēm →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Lieldienu cepumu un glazūras recepte

Vai domājat par to, kā pacienāt ciemiņus Lieldienās? Varbūt varat pagatavot gardas piparkūkas? Jā, piparkūkas! Kurš gan teica, ka tās var ēst tikai Ziemassvētkos? Esam sagatavojuši arī recepti cepumu glazūrai – par visu ir padomāts!

Lieldienu piparkūku sastāvdaļas

  • 500 g miltu
  • 130 g izsijāta pūdercukura
  • 130 g mīksta sviesta
  • 115 g medus
  • 8 g cepamā pulvera bez fosfātiem
  • 3 tējkarotes labas kvalitātes piparkūku garšvielu
  • 2 istabas temperatūras olas
  • 1 ēdamkarote holandiešu kakao
  • 1/2 tējkarotes cepamās sodas

Sastāvdaļas olu baltuma glazūrai

  • 1 olas baltums
  • 160 g izsijāta pūdercukura
  • 5 pilieni citrona sulas

Pagatavošana

1. Ievietojiet visas piparkūku cepumu sastāvdaļas virtuves kombaina bļodā, izmantojiet K veida uzgali un maisiet to apmēram 10 minūtes.

2. Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz 2 stundas, bet vislabāk, ja to var atstāt uz nakti.

3. Pēc tam mīklu izņemiet ārā, atstājiet to 20 minūtes un tad uz miltiem nokaisītas virsmas izrullējiet to apmēram 5 mm biezumā.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izmantojiet augšējo un apakšējo karsēšanu ar karstu gaisu.

5. Ar Lieldienu cepumu formiņām izspiediet cepumu formiņas.

6. Izspiestās piparkūkas pārceliet uz cepešpannas, kurā ieklāts cepamapīru un cepiet 8–10 minūtes. Esiet uzmanīgi, lai cepšanas laikā tās neapdegtu!

7. Ļaujiet gatavajām piparkūkām atdzist un pārceliet tās uz režģa vai šķīvja, lai atdzistu. Dekorēt vēlams nākamajā dienā.

8. Sagatavojiet glazūru. Vispirms kārtīgi izsijājiet cukuru, lai glazūrā neveidotos gabaliņi.

9. Cukuru, citronu sulu un olu baltumu saputojiet bļodā, līdz masa iegūst vienmērīgu konsistenci.

10. Ievietojiet konditorejas maisiņu augstā glāzē, pārlieciet malas pāri glāzes malai un piepildiet maisiņu ar glazūru. Rotājiet pēc vēlēšanās.

Bonami padomi ideālai olu baltuma glazūrai piparkūku dekorēšanai

  • Olu baltumiem pirms sajaukšanas ar cukuru jābūt istabas temperatūrā.
  • Vienmēr izmantojiet īpaši smalku cukuru glazūrai.
  • Sniegbalto glazūras krāsu garantē daži pilieni citrona sulas, ko pirms tam varat izlaist caur sietu.
  • Nejauciet glazūru ar virtuves kombainu. Maisot ar rokām, izvairīsieties no gaisa burbulīšiem glazūrā.
  • Glazūra ir pietiekami blīva tad, ja, izņemot putojamo karoti, tā nedaudz stāv gaisā – tā ir pietiekoši stingra.
  • Lai saglabātu pareizu konsistenci un krāsu, glazūra nedrīkst nonākt saskarē ar metāla priekšmetiem.
  • Tā kā glazūrai ir tendence sabiezēt, strādājiet ar to ātri. Izlieciet to maisiņā mazākās porcijās. Neizmantoto glazūru ievietojiet ledusskapī.
  • Lai novērstu glazūras sacietēšanu trauciņā, pārklājiet to ar mitru drānu.
  • Izlietojiet glazūru tajā pašā dienā.

Piparkūku cepumu dekorēšanas maisiņš

  • Izvēlieties izturīgus maisiņus ar asiem stūriem, kam var nogriezt galu.
  • Pārlociet maisiņa stūrus pāri burkai un piepildiet to ar glazūru. Noslēdziet maisiņu, pēc tam nogrieziet stūri, lai izveidotu pēc iespējas plānāku caurumu.

Bonami padomi Lieldienu cepumu dekorēšanai

  • Pārliecinieties, lai dekorēšanas maisiņa caurums ir pēc iespejas mazāks.
  • Klājiet glazūru uz piparkūkām it kā tā būtu aukla
  • Uzklājot glazūru, neatbalstiet roku uz galda.
  • Lai glazētu lielāku laukumu, atšķaidiet glazūru ar pilienu ūdens un uzklājiet to uz piparkūkas, izmantojot otiņu vai zobu bakstāmo.
  • Pirms iekrāsojat lielākus laukumus, vispirms uzzīmējiet uz piparkūkas kontūru un ļaujiet tai nožūt. Tad aizpildiet centru.
  • Visvienkāršākais veids, kā izrotāt piparkūkas, ir ar reljefainu mīklas rulli – pirms izspiežat cepumu formiņas, varat ar rulli iespiest dažādus rakstus.

Kā uzglabāt piparkūku cepumus, lai tie saglabātos mīksti

  • Ielieciet gatavās piparkūkas papīra kastē, kas izklāta ar papīra dvieļiem.
  • Kasti uzglabājiet vēsā un nedaudz mitrā telpā.