Novembris katru gadu nāk ar īpaši patriotisku noskaņu katrās latviešu mājās. Cits steidz nolikt svecīti Lāčplēša dienai par godu, cits jau plāno, ko likt galdā 18. novembrī, kad uz svētkiem ieradīsies visa ģimene.
Mēs esam sagatavojuši pavisam vienkāršu rupjmaizes kārtojuma recepti, kas būs pa spēkam ikvienam, un pāris idejas galda klāšanai. Iedvesmojieties un parūpējieties par svētku noskaņu savās mājās jau laicīgi!
Rupjmaizes kārtojumu padara īpašu tā dažādās tekstūras, kas, apvienojoties sniedz patiesu baudījumu garšas kārpiņām. Tā lielākā priekšrocība ir ātrā un vienkāršā pagatavošana, kas ļauj pārsteigt negaidītus ciemiņus ar ko gardu. Taču ikviens īstens latvietis zina, ka vislabāk tas garšo nākamajā dienā, kad viss ir kārtīgi ievilcies.
Sekojiet mūsu receptei soli pa solim un jums viss izdosies!
Rudzu rīvmaize (vai rudzu maizes rikas, ko var sacept paši un sablenderēt līdz vēlamajai tekstūrai)
200 ml saldais krējums
250 ml maskarpones siers
dzērveņu vai brūkleņu ievārījums
2 ēdamkarotes cukura
4 vidēja izmēra plūmes
dzērvenes dekorēšanai
Sagatavo krēmu. Liek bļodā maskarpones sieru, pievieno saldo krējumu un cukuru. Ar mikseri saputo visu kopā līdz viendabīgai masai.
Nomazgā plūmes un sagriež mazos gabaliņos.
Sagatavo trauciņus vai glāzītes kārtojumam. Pirmajā kārtā liek krēmu, tad rudzu rīvmaizi, tad ievārījumu un tad vienā kārtā liek sagrieztās plūmes. Atkārto, kamēr trauciņi ir piepildīti.
Rupjmaizes kārtojumam ļauj ievilkties, lai rīvmaize nedaudz sasūcas ar ievārījumu un krēmu.
Gatavo kārtojumu pirms pasniegšanas var izdekorēt ar dzērvenēm vai plūmju šķēlītēm un apbērt ar šķipsniņu rīvmaizes.
Gatavs! Var pasniegt viesiem uzreiz vai vislabāk – nākamajā dienā.
Lai gan galda klājums bieži vien ir otrajā plānā aiz visiem sarūpētajiem ēdieniem, tas nebūt nav mazsvarīgs. Ļaujiet jūsu viesiem sajust īpašo svētku noskaņu Latvijas Neatkarības dienā un izrotājiet to sarkanbaltsarkanos toņos. Tos lieliski var papildināt trauku komplekts pelēkā, melnā vai baltā krāsā ar pieskaņotiem rīkiem.