Black Friday | Līdz pat 60% atlaide vairāk nekā 40 000 precēm →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Vairāk nekā 25 padomu, kā uzglabāt pārtiku un saglabāt to svaigu

Vai vakar nopirktie tomāti šodien jau iet zudumā? Un kāpēc maize pēc divām dienām ir cieta kā akmens? Vai arī jūs uztrauc tas, cik daudz pārtikas izmetat? Jūs noteikti neesat vienīgais! Gada laikā uz vienu cilvēku tiek izmesti aptuveni 56 kilogrami pārtikas, un lielākā daļa šo atkritumu rodas mājsaimniecībās.

Laiks samazināt izmestās pārtikas daudzumu! Lasiet tālāk un uzziniet, kā pareizi uzglabāt pārtiku ledusskapī, un atklājiet praktiskus padomus, kā paildzināt maizes izstrādājumu, augļu, dārzeņu vai pat garšaugu svaigumu. Par to pateiksies ne tikai planēta, bet arī jūsu maciņš!

Kā pareizi uzglabāt pārtiku? Noslēpums slēpjas pareizā iepakojumā.

Padomi pārtikas produktu uzglabāšanai ledusskapī

Kā uzglabāt ledusskapī pārtiku tā, lai tā pēc iespējas ilgāk saglabātos svaiga? Jums būs nepieciešami ledusskapja organizatori un pārtikas kastes. Atcerieties, ka katram ledusskapja plauktam un atvilktnei ir savs mērķis un tā ir piemērota cita veida pārtikai.

Uzglabājiet ledusskapī ābolus un bumbierus atsevišķi no citiem augļiem un dārzeņiem. Tie izdala etilēnu, kas paātrina citu produktu nogatavošanos.

Dārzeņus un zaļumus lapām (rukolu, kāpostus, salātus) uzglabājiet perforētos plastmasas maisiņos vai stikla traukos ar papīra dvieļiem, kas novērš kondensāciju un ātru bojāšanos.

Uzglabājiet olas to oriģinālajā iepakojumā vai noslēgtā traukā. Uzglabājiet tās vidējā vai apakšējā plauktā ar galu uz leju. Tādējādi dzeltenums saglabāsies vidū un baltums nenokritīs uz leju un nesabojāsies.

Uzglabājiet jēlu gaļu slēgtos traukos un novietojiet tos apakšējā plauktā. Novietojiet zem tās absorbējošus spilventiņus, lai aizturētu šķidrumus un novērstu baktēriju vairošanos.

Lieciet zivis seklā traukā un pārklājiet ar ledu. Ideālā gadījumā ledus jāmaina katru dienu, lai zivis pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigas.

Turiet piena produktus augšējā plauktā, kur temperatūra ir stabila. Cieto sieru uzglabājiet zem vāka vai vaska papīra sloksnēs. Neatvērtus jogurtus atstājiet oriģinālajā iepakojumā. Pēc atvēršanas pārlieciet tos stikla vai plastmasas traukā ar cieši pieguļošu vāku, lai novērstu baktēriju izplatīšanos.

Svaigus garšaugus ietiniet mitrā papīra dvielī un ievietojiet ledusskapī plastmasas maisiņā.

Uzglabājiet sēnes ledusskapī ne vairāk kā divās kārtās elpojošā traukā. Pirms uzglabāšanas ledusskapī tās nemazgājiet – tas novērsīs to bojāšanos.

Uzglabājiet pārtikas produktu atlikumus un atvērtas konservu kārbas slēgtos traukos vidējos plauktos.

Veselu meloni var uzglabāt istabas temperatūrā, ja plānojat to apēst 1–2 nedēļu laikā. Lai pagarinātu uzglabāšanas laiku līdz 2–3 nedēļām, uzglabājiet to ledusskapī. Šķēlēs sagrieztu meloni uzglabājiet ledusskapī hermētiskā traukā vai labi ietiniet plastmasas plēvē.

Sviestu līdz atvēršanai atstājiet oriģinālajā traukā. Atvērtu sviestu ievietojiet sviesta traukā vai ietiniet pārtikas plēvē un ievietojiet hermētiskā traukā.

Bonami padoms: žāvētus augļus un riekstus var uzglabāt arī ledusskapī, lai pagarinātu to svaigumu. Uzglabājiet abus produktus hermētiskā traukā, lai izvairītos no mitruma un smaržu uzsūkšanās no citiem pārtikas produktiem. Lieliski der plastmasas vai stikla trauki ar cieši pieguļošiem vākiem vai aizvelkamie maisiņi.

Viens no pamatnoteikumiem pārtikas produktu uzglabāšanai ir izvēlēties pareizos uzglabāšanas traukus.

Pareiza pārtikas uzglabāšana pagarina pārtikas svaigumu un garšu.

Kā uzglabāt pārtiku saldētavā

Saldētava ir ideāla vieta, kur uzglabāt pārtiku, ko uzreiz neapēdīsiet. Ir svarīgi pārtiku labi iesaiņot. Zemāk mēs sniedzam dažus padomus, kā pareizi un droši uzglabāt pārtiku saldētavā.

Zupas, buljonus un mērces saldējiet ledus veidnēs vai mazākos traukos. Pēc sasaldēšanas tos var pārvietot saldētavas maisiņos, tādējādi ietaupot vietu.

Gaļu un zivis rūpīgi ietiniet pārtikas plēvē vai vakuuma maisiņos.

Saldētavā uzglabātie augļi un ogas ir lieliski piemērotas smūtijiem. Tomēr izvēlieties nogatavojušos, nevis pārgatavojušos augļus. Saldēšanai ir piemēroti tādi augļi un ogas kā, piemēram, zemenes, avenes, mellenes, kazene, ananasi, mango un papaija. Persikus un aprikozes pirms sasaldēšanas jāblanšē.

Lai saglabātu maizes un citu konditorejas izstrādājumu svaigumu, sasaldējiet pēc iespējas ātrāk pēc to iegādes vai izcepšanas. Pirms sasaldēšanas varat sagriezt šķēlītēs, lai atvieglotu lietošanu.

Garšaugus var sasmalcināt un sasaldēt ledus veidnēs ar nedaudz ūdens vai eļļas.

Bonami padoms: pirms sasaldēšanas dārzeņus blanšējiet. Tas novērsīs fermentu iedarbību, kas izraisa krāsas, garšas un konsistences zudumu. Uz īsu brīdi iegremdējiet dārzeņus verdošā ūdenī un pēc tam uzreiz atdzesējiet aukstā ūdenī.

Kā uzglabāt pārtiku pieliekamajā

Pārtikas uzglabāšana pieliekamajā var šķist sarežgīts uzdevums, jo tur tiek uzglabāti dažādi pārtikas veidi, un katram no tiem ir atšķirīgas vajadzības. Taču patiesība ir tāda, ka pārtikas produktu uzglabāšana pieliekamajā nav nemaz sarežģīta. Jūs varat izmantot dažādus plastmasas un stikla uzglabāšanas traukus, taču ir svarīgi, lai tie būtu labi noslēgti, lai tajos neiemitinātos kaitēkļi.

Uzglabājiet kartupeļus, sīpolus un ķiplokus vēsā un sausā vietā. Nekad neglabājiet tos kopā, jo sīpoli izraisa kartupeļu dīgšanu.

Banānus uzglabājiet pieliekamajā, nevis ledusskapī. Lai palēninātu banānu nogatavošanos, atdaliet banānus un aptiniet kātiņus ar foliju. Uzglabājiet tos tālāk no āboliem, bumbieriem un sīpoliem, jo tie paātrina nogatavošanos.

Lieciet visus sausos un birstošos pārtikas produktus, riekstus un žāvētus augļus noslēgtos traukos, lai pasargātu tos no mitruma un kaitēkļiem. Miltus uzglabājiet prom no tiešiem saules stariem.

Turiet maizi īpašā maizes kastē vai maisiņā, lai tā ilgāk saglabātos svaiga.

Eļļu un etiķi uzglabājiet tumšā, vēsā vietā, prom no loga. Tas pagarinās to derīguma termiņu un saglabās garšu.

Uzglabājiet garšvielas un garšaugus stikla vai plastmasas burkās, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to aromātu un garšu.

Uzglabājiet konservus vēsā un sausā vietā. Regulāri pārbaudiet derīguma termiņus un izmetiet konservus, kuriem beidzies termiņš.

Bonami padoms: vai vēlaties aizbiedēt pārtikas kodes un citus kaitēkļus no sava pieliekamā? Lietojiet dabiskus repelentus, piemēram, lauru lapas, lavandu vai eikaliptu. Noderēs arī ēteriskās eļļas ar šīm smaržām. Varat arī izvietot feromonu slazdus, kas pievilina un notver pieaugušās kodes.

Kā uzglabāt pārtiku pieliekamajā? Izmantojiet dažādas stikla pārtikas konteinerus.

Garšvielas un garšaugus uzglabājiet stikla vai plastmasas burkās.

Sīpolus vienmēr uzglabājiet atsevišķi no kartupeļiem, jo citādāk kartupeļi sāks dīgt.

Pārtikas uzglabāšana: biežāk uzdotie jautājumi

Kā uzglabāt ledusskapī pagatavotu ēdienu?

Ļaujiet pagatavotajam ēdienam atdzist un pēc iespējas ātrāk, ideālā gadījumā divu stundu laikā, uzglabājiet to ledusskapī. Sadaliet ēdienu mazākās porcijās, lai tas ātrāk atdzistu un pēc tam to būtu vieglāk uzsildīt. Kad to uzsildāt, pārliecinieties, ka ēdiens sasniedz vismaz 75 °C.

Vai tomātus var uzglabāt ledusskapī?

Uzglabājiet tomātus, baklažānus un papriku ārpus ledusskapja. Aukstā temperatūra var negatīvi ietekmēt to garšu un konsistenci. Uzglabājiet tos istabas temperatūrā, pasargājot no tiešiem saules stariem. Nenogatavojušos tomātus atstājiet nogatavoties uz virtuves letes.

Kā novērst kartupeļu dīgšanu?

Kartupeļus uzglabājiet atsevišķi no sīpoliem un āboliem, jo tie izdala etilēnu, kas paātrina dīgšanu. Regulāri pārbaudiet kartupeļus un izņemiet tos, kas sāk dīgt vai pūt.

Kā uzglabāt pārtiku kā īstam profesionālim?

Izmēģiniet metodi "pirmais iekšā, pirmais ārā". Pārtikas produktiem, kurus jūs vispirms ievietojat ledusskapī vai pieliekamajā skapī, jābūt arī pirmajiem, kas tiek izlietoti.