15% atlaide ar kodu OKTOBRIS15 | Ietaupiet jau tagad →
Viss Ziemassvētkiem jūsu gaumē | Sagatavoties →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Kā sakārtot ledusskapi tā, lai pārtika tik drīz nesabojātos

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Kartupeļu salāti, olu liķieris, svaigi garšaugi, dārzeņi un dažādi sieri. Ledusskapja durvis pēc spēkiem gandrīz vai nevar aizvērt! Bet ko ar to visu darīt?

Kā panākt, ka deserti nepiesūcas ar smakām vai mēnesi pēc mēneša ledusskapja atvilktnē neuzrastos kāds aizmirsts produkts?

Pārtikas produktu sakārtošana ledusskapī var sagādāt grūtības, taču ar piemērotiem palīgiem jūs drīz vien to spēsiet paveikt. Lasiet tālāk un uzziniet, kādi piederumi palīdz mums – stilīgas burkas, pudeles un praktiski sīkrīki, kas atvieglos jūsu ikdienu.

1. Garšaugu uzglabāšana ledusskapī

Pareiza garšaugu uzglabāšana ledusskapī ir galvenais priekšnoteikums, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi, garšīgi un smaržīgi. Ir vairāki veidi, kā garšaugus uzglabāt ledusskapī:
  • Ietiniet salvetē: noskalojiet garšaugus zem auksta ūdens, nosusiniet ar papīra salveti un ietiniet jaunā, nedaudz mitrā salvetē. Ievietojiet garšaugus plastmasas maisiņā un atstājiet to nedaudz atvērtu, lai garšaugi varētu elpot. Šādā veidā pētersīļus, koriandru, baziliku un maurlokus var uzglabāt ledusskapī.
  • Glāze ūdens: nogrieziet garšaugu galus un ievietojiet garšaugus sklenice svaiga ūdens. Pārsedziet tos ar plastmasas maisiņu un ievietojiet ledusskapī. Katru dienu vai katru otro dienu ūdens jānomaina. Šādā veidā baziliks, piparmētra un līdzīgi garšaugi uzglabāsies ilgāk.
  • Uzglabāšana sausā veidā: rozmarīnu, salviju vai timiānu var vienkārši uzglabāt ledusskapī oriģinālajā iepakojumā vai ietīt papīra salvetē un ievietot plastmasas maisiņā.

2. Kā uzglabāt augļus un dārzeņus ledusskapī

Vai arī jums apnicis, ka pirms divām dienām nopirktos tomātus šodien atkal jāizmet atkritumos? Lai pagarinātu dārzeņu un augļu svaigumu, ir svarīgi, kā un kur tos uzglabā ledusskapī:
  • Ledusskapī uzturiet temperatūru no 3 līdz 5 °C.
  • Dārzeņus uzglabājiet atsevišķās atvilktnēs ar regulējamu mitrumu. Augsts mitruma līmenis ir piemērotāks lapu dārzeņiem, savukārt zemāks mitruma līmenis ir piemērotāks augļiem.
  • Nodaliet dārzeņus no augļiem. Augļi izdala etilēnu, kas paātrina pārtikas produktu, tostarp dārzeņu, nogatavošanos.
  • Dārzeņiem, kuriem nepieciešama gaisa cirkulācija (brokoļi, ziedkāposti, gurķi, paprika, baklažāni), izmantojiet kastes vai maisiņus ar caurumiem.
  • Šķēlēs sagrieztiem dārzeņiem izvēlieties hermētiski noslēgtus traukus, kas novērš dārzeņu izžūšanu.
  • Dārzeņiem ar saknēm, piemēram, burkāniem vai redīsiem, noņemiet lapas, kas no saknēm paņem mitrumu.
  • Augļus un dārzeņus mazgājiet tikai pirms gatavošanas vai to ēšanas. Mitrums paātrina bojāšanos.
  • Avenes, zemenes un citas delikātas ogas un augļus uzglabājiet ledusskapja augšējos plauktos.

3. Pārtikas produkti, kas neiederas ledusskapī

Ne visi pārtikas produkti ir piemēroti ledusskapim. Dažiem no tiem aukstums vai biežās temperatūras svārstības, ko izraisa nepārtraukta ledusskapja atvēršana un aizvēršana, tikai kaitē. Nekad neielieciet ledusskapī:
  • Tomātus: ledusskapī tie var zaudēt garšu un konsistenci.
  • Maizi: ledusskapī tā ātrāk sacietē. Lai pagarinātu tās svaigumu, sasaldējiet to.
  • Kartupeļus: zemā temperatūrā ciete pārvēršas cukurā, kas maina kartupeļu garšu un konsistenci.
  • Sīpoli un ķiploki: to bojāšanos paātrina mitra vide. Uzglabājiet tos sausā, tumšā un vēsā vietā.
  • Tropiskie augļi: mango, papaijas, ananasi un citi tropiskie augļi ledusskapī zaudē garšu un maina tekstūru.
  • Ķirbji un melones: kamēr tie nav sagriezti, uzglabājiet istabas temperatūrā.

Papildu padomi uzglabāšanai un ledusskapja sakārtošanai

  • Izvēlieties konkrētu vietu dažādiem pārtikas veidiem (piemēram, dzērieniem, konditorejas izstrādājumiem, piena produktiem u. c.). Tas ļaus uzturēt kārtību un samazinās pārtikas produktu meklēšanai patērēto laiku.
  • Uzglabājiet pārtiku atbilstoši tai nepieciešamajai temperatūrai. Augšējos plauktos parasti ir stabilāka temperatūra, savukārt apakšā tā ir vēsāka.
  • Gaļu un zivis uzglabājiet zemākajā plauktā, lai nepieļautu sulas pilēšanu uz citiem pārtikas produktiem.
  • Ievārījumus, mērces un sierus uzglabājiet ledusskapja durvīs. Tie var izturēt lielākas temperatūras svārstības.
  • Gatavus ēdienus uzglabājiet priekšējos plauktos, kur tos var vieglāk atrast un par tiem neaizmirst. Piemēram, piešķiriet tiem savu nodalījumu vai plauktu, tostarp arī atvērtajiem pārtikas produktiem.
  • Izmantojiet caurspīdīgus traukus, lai ledusskapī uzglabātu pārtikas produktus un uzreiz zinātu, kas ir iekšpusē.
  • Uzglabājiet ilgtspējīgi. Vienreizlietojamos iepakojumus nomainiet pret dažāda veida un izmēra burkām. Ideāli piemērotas mājās gatavotām sulām, jogurtam, granolai un sviestam.

Biežāk uzdotie jautājumi

Kā tīrīt ledusskapi?

Vispirms izslēdziet ledusskapi un, ja ledus kūst, nolieciet zem ledusskapja drānu. Pēc tam izņemiet no ledusskapja visu pārtiku un izmetiet to, kas ir bojāta vai kurai ir beidzies derīguma termiņš. Sagatavojiet spaini ar ziepjūdeni vai etiķi un drānu. Izņemiet visas atvilktnes un plauktus un nomazgājiet tos izlietnē. Tad ar ziepjūdeni iztīriet ledusskapja iekšpusi. Neaizmirstiet par noteku. Visbeidzot visu nosusiniet ar drānu, lai novērstu sasalšanu. Ievietojiet visu pārtiku atpakaļ ledusskapī, ievērojot šajā rakstā minētos padomus.

Ko turēt ledusskapja durvīs?

Padomājiet par vietu ledusskapja durvīs. Pienu, sulas, minerālūdeni un alkoholu (alu un baltvīnu) ir ieteicams novietot pašā apakšā.

Atvērtās bundžas un ievārījumus var novietot nedaudz augstāk. Durvīs var uzglabāt arī kečupu, sinepes un citas mērces. Arī olas, sviests un margarīnu ideāli iederas durvīs. Nelieciet olas ledusskapī papīra kastē, jo riskējat pārnest dažādas baktērijas. Pārvietojiet tās olu traukos, vēlams, ar augšējo daļu uz leju.

Kā uzglabāt pārtiku saldētavā?

Saldētavā jābūt –18 līdz 20° C temperatūrai. Pareizi iepakojiet visus pārtikas produktus. Centieties sasaldēt pārtiku pēc iespējas ātrāk, jo tā labāk tiks saglabāta to kvalitāte un konsistence. Nekad nesaldējiet lapu dārzeņus, ceptus ēdienus, majonēzi, augļus un dārzeņus ar augstu ūdens saturu.

Kā uzglabāt pagatavotu ēdienu ledusskapī?

Ļaujiet pagatavotajam ēdienam atdzist un pēc iespējas ātrāk, ideālā gadījumā divu stundu laikā, uzglabājiet to ledusskapī. Sadaliet ēdienu mazākās porcijās, lai tas ātrāk atdzistu un to būtu vieglāk uzsildīt. To uzsildot, pārliecinieties, ka ēdiens sasniedz vismaz 75° C temperatūru.

Kā uzglabāt piena produktus?

Ideālā gadījumā piena produkti jāuzglabā 4–8° C temperatūrā. Ledusskapja augšējā daļa ir īpaši piemērota piena, jogurta, siera un citu piena produktu uzglabāšanai. Visiem šiem pārtikas produktiem ir diezgan ilgs uzglabāšanas laiks, izņemot svaigus produktus. Tāpēc vienmēr ievērojiet ieteicamo derīguma termiņu, kas norādīts uz produkta iepakojuma.