Vai varat iedomāties mohito bez piparmētras vai Kaprēzes salātus bez bazilika? Bez svaigiem garšaugiem tas vairs nebūtu tas pats. Garšaugus var iegādāties veikalā, taču tie vairāk paredzēti tūlītējai lietošanai un nav ilgi derīgi. Daudz labāk ir garšaugus audzēt pašiem un visu gadu tos lietot uzturā.
Kā audzēt garšaugus savā dzīvoklī, uz balkona vai dārzā, pat ja esat pilnīgs iesācējs? Mēs jums par to pastāstīsim šajā rakstā.
Garšaugi vislabāk aug saulainā vietā un labi drenētā augsnē.
No sēklām audzēti garšaugi parasti ir izturīgāki. Toties iepriekš izaudzēti stādi sniedz lielāku pārliecību, ka garšaugs vispār izaugs. Tas jo īpaši attiecas uz augiem, kurām ir zemāka dīgtspēja (citronmelisa, salvija, rozmarīns) vai kuras vairojas tikai veģetatīvi (daži piparmētru vai lavandas veidi).
Nekad nepērciet stādus mazos podiņos no lielveikala. Tie parasti tiek izaudzēti ātri un ir paredzēti, lai patērētu uzreiz. Vairumā gadījumu pārstādīšana vai laistīšana tos neglābs.
Daudzi garšaugi var labi augt kopā vienā podā vai puķu dobē, bet daži nav piemēroti augšanas, platuma, augstuma vai sakņu atšķirību dēļ. Šie garšaugi var augt kopā:
Kuri garšaugi nesadzīvo?
Garšaugus var stādīt podos, kastēs vai puķu dobē.
Garšaugu kopšanai vai griešanai vienmēr izmantojiet tīrus dārzkopības instrumentus.
Stādot garšaugus, ņemiet vērā dažus galvenos faktorus, kas ietekmē to augšanu un veselību. Lielākā daļa garšaugu dod priekšroku saulei, bet daži garšaugi, piemēram, piparmētra vai koriandrs, var augt ēnā.
Jūs varat noteikti garšaugiem vēlamāko atrašanās vietu, izmantojot to lapas. Mazas un stingras lapas var panest karstu sauli. Lielas un mīkstas lapas dod priekšroku mitrumam un daļējai ēnai. Tomēr vienmēr vislabāk ir noskaidrot, kādas ir katra garšauga prasības.
Tas, kurā pusē atrodas balkons, norādīs, kuri garšaugi tur labi augs.
Arī viengadīgie garšaugi (baziliks, majorāns vai pētersīļi) ir piemērotāki garšaugu audzēšanai uz balkona. Daudzgadīgie augi (piparmētra, citronmelisa vai lavanda) jāstāda dziļos puķu podos.
Augus vajadzētu pasargāt no dienas karstuma. Ņemiet vērā apkārtējās vides temperatūru. Ja tā noslīd zem 10 grādiem, ienesiet garšaugus iekštelpās.
Vai jums ir neliels balkons? Tam nav jābūt šķērslim! Jūs varat pārvērst arī patiešām mazu balkonu par garšaugu dārzu:
Ja audzējat garšaugus uz balkona, varat izgatavot tiem praktisku statīvu, lai ietaupītu vietu.
Lai veiksmīgi audzētu garšaugus mājās aiz loga, jāievēro daži pamatnoteikumi:
Audzējot garšaugus uz palodzes, atcerieties, ka garšaugi parasti nemīl caurvēju un temperatūras svārstības. Ideālā temperatūra ir 15–20 °C.
Iegādājieties parocīgas etiķetes, lai neaizmirstu, kurā podiņā aug kurš garšaugs. Jūs pat varat izgatavot tās saviem spēkiem.
Garšaugus dārzā vislabāk sākt stādīt pēc maija salnām. Ideāli piemērota ir daļēji ēnaina dārza daļa, kur garšaugiem ir atsevišķa dobe. Iepriekš kārtīgi izdomājiet, kur audzēsiet katru garšaugu, un apsveriet arī iespējamo augu augstumu, lai pēc tam tiem varētu viegli piekļūt un ērti novākt ražu.
Vairums garšaugu vislabāk aug caurlaidīgā augsnē. Tajā pašā laikā augsnei nav jābūt pārāk mitrai. Tāpēc augsni labi uzirdiniet ar lāpstu un ieberiet tajā nedaudz smilšu.
Izvietojiet garšaugu podus uz dobes tā, kā iecerējāt tos iestādīt dobē. Pārliecinieties, ka starp tiem ir pietiekams attālums. Izmantojiet lāpstiņu, lai izraktu attiecīgo bedri katram augam.
Pēc tam katru augu uzmanīgi izceliet no podiņa. Visbeidzot ievietojiet saknes izraktajās bedrēs. Saspiediet augsni tā, lai nepaliktu caurumu. Tad rūpīgi aplaistiet augus.
Spirāldobe ir ir trīsdimensiju dobe, kas sastāv no vairākām zonām ar dažādiem mikroklimatiem. Tā pa spirāli lēnām pāriet no viena mikroklimata otrā. Spirāle ir veidota no akmeņiem, taču to var veidot arī no koka vai metāla.
Viena no lielākajām garšaugu spirāldobes priekšrocībām ir tā, ka akmeņi uzkrāj siltumu, piegādājot augiem naktī dienas laikā uzkrāto siltumu. Turklāt oļi un grants nodrošina, ka lietus ūdens ātri aizplūst, jo garšaugi nemīl uzkrājušos ūdeni. Garšaugu spirāldobe arī ietaupa dārzā vietu.
Paaugstinātas dobes ir piemērotas ne tikai dārzeņu audzēšanai, bet arī garšaugu dobju ierīkošanai. Turklāt jūs varat stādīt arī nokarenos garšaugus. Turklāt paaugstinātā dobē ir vieglāk cīnīties ar gliemežiem.
Šis garšaugu dārza veids ir ideāli piemērots siltumu mīlošiem garšaugiem no Vidusjūras zemēm. Augsne labi sasilst un ir sausāka nekā parastajā dārza dobē.
Lielāko daļu garšaugu sēj pavasarī, bet ir garšaugi, kurus var sēt vasaras beigās vai rudenī.
Pašlaistošie puķu podi ir ideāli piemēroti garšaugu audzēšanai.
Pavasarī garšaugi gūst labumu no pareizas apgriešanas. Izaugušos garšaugus var apgriezt līdz pat trešdaļai, bet spēcīgākos – līdz pusei, taču vienmēr jāuzmanās, lai nesagrieztu veco koksni.
Garšaugus nevajadzētu apgriezt rudenī, jo tādējādi atņemsiet tiem nepieciešamo aizsardzību pret aukstumu. Augustā nogriešanai jābūt pēdējai daudzgadīgo garšaugu ražai. Augusta griešanas laiku varat izmantot garšaugu pavairošanai – apmēram 10 cm gariem spraudeņiem no zariņiem vajadzīgas aptuveni astoņas nedēļas, lai iesakņotos.
Garšaugu smalcinātājs palīdzēs ietaupīt laiku.
Vislabāk garšaugus vākt no rīta, kad to aromātiskais saturs ir visaugstākais.
Garšaugu ražu būtu vēlams lietot nekavējoties. Tomēr, ja nepieciešams, lai tie saglabātos svaigi vairākas dienas, nezaudējot garšu un aromātu, tos var uzglabāt ledusskapī.
Lai garšaugi pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi un nezaudētu garšu, ir svarīgi tos pareizi uzglabāt. Šeit ir aprakstīti labākie paņēmieni, kā uzglabāt dažādu veidu garšaugus.
PADOMS: ledus formiņā aplejiet veselas piparmētru lapas ar ūdeni, ļaujiet ūdenim sasalt un gatavos kubiņus uzglabājiet lielākā maisiņā. Piparmētra saglabās savu formu, garšu un aromātu. Šo procesu var izmantot arī ēdamo ziedu, piemēram, vijolīšu un lavandas, saglabāšanai. Ledus kubiņi ir lieliski piemēroti dzērieniem un limonādēm vai kā interesants dekors, atdzesējot šampanieti.
Garšaugus var žāvēt cepeškrāsnī, augļu žāvētājā vai piekarinot tos sausā, labi vēdinātā vietā.
Baziliks un citronmelisa ilgāk saglabāsies, ja tos ievietos glāzē ar ūdeni.
Garšaugu priekšrocība ir tā, ka to aromāts atbaida lielāko daļu kaitēkļu. Tomēr problēmas var sagādāt tārpi un laputis. Lai apkarotu kaitēkļus, jums var palīdzēt dārzniecības preču veikalā nopērkami speciāli produkti, bet bieži vien var palīdzēt arī kafijas biezumi vai dabiski uzlējumi no kumelītēm un nātrēm.
Papildus mārsilam, iesakām stādīt arī tādus augus kā citronmelisa, kas palīdz bezmiega un stresa gadījumā, piparmētra, kas efektīvi palīdz gremošanas problēmu gadījumā, vai lavanda, kurai piemīt nomierinoša iedarbība un kas palīdz miega problēmu gadījumā. Tāpat noderēs ehinācija, kas pazīstama ar imūnsistēmas stiprināšanu, un salviju, kas novērtēta, pateicoties tās pretiekaisuma īpašībām. Šie garšaugi ne tikai piešķir dārzam skaistumu un smaržu, bet tiem piemīt arī dažādas ārstnieciskas īpašības.
Ne tikai rūpīga kopšana un regulāra laistīšana nosaka to, kā jūsu garšaugi izaugs. Liela nozīme ir arī pareiza puķu poda izvēlei.
Izvēloties puķu podus vai kastes, apsveriet arī to, kur garšaugi stāvēs. Ja jums trūkst vietas, varat izvēlēties arī piekaramos puķu podus. Katram garšaugam ir īpašas prasības attiecībā uz gaismu un mitrumu, tāpēc mēģiniet izvēlēties trauku, kas vislabāk atbilst konkrētajām vajadzībām.