Jau kopš 1999. gada katra jūlija pēdējā nedēļas nogalē tiek rīkoti Sabiles Vīna svētki, lai godinātu Vīnakalnu. Ja arī jūs šogad plānojat apmeklēt Sabili šajos nozīmīgajos pilsētas svētkos, tad esam apkopojuši dažus padomus, lai jūs vīnu spētu pilnībā izbaudīt.
Vīns ir daudz vairāk nekā izsmalcināti apstrādātas vīnogas, ko bauda gardēži visā pasaulē. Tas ir saistīts ar sauli, zemi, vīndari un tradīcijām.
Lai baudītu gardu vīnu, par to jārupējos jau no brīža, kad tiek izvēlēta pudele, līdz tas tiek iepildīts glāzēs līdz pat pēdējam pilienam. Taču, lai to patiesi izbaudītu, jāzina arī kaut kas par vīna etiķeti:
Ja jums mājās ir vecāka vīna pudele (īpaši, ja tas ir sarkanvīns), pirms pasniegšanas ir labi to vispirms dekantēt. Šis process novērš nogulsnes un ļauj vīnam elpot.
Kā dekantēt vīnu? Ielieciet vīnu dekanterā un dažas reizes to pagrieziet. Pēc tam pagaidiet 10–30 minūtes. Jo ilgāk vīns tiks atstāts dekanterā, jo vairāk aromāta izdalīsies.
Padoms: atšķirībā no sarkanvīniem lielāko daļu baltvīnu nav nepieciešams dekantēt, tāpēc mēs parasti dekantējam tikai vecākus baltvīnus.