Pīrāgus ir ļoti viegli pielāgot dažādām gaumēm – atliek tikai izvēlēties, vai vēlaties saldo vai sāļu pīrāgu, kā arī izvēlēties pildījuma veidu. Tādējādi loti vienkārši var pagatavot pamatēdienu vai gardu desertu.
Šajā rakstā esam sagatavojuši vienkārši pagatavojamu, kraukšķīgu mīklas recepti. Izvēlieties no 4 dažādām versijām: 2 sāļajām un 2 saldajām.
Sajauciet miltus, sāli un sviestu, lai iegūtu drupenu mīklu. Šo soli var veikt ar rokām, mikseri vai virtuves kombainu. Pievienojiet ūdeni un jogurtu un mīklu samīca. Mīklu pārlieciet uz tīras virsmas un sadaliet to 4 vienādās daļās. No katras daļas izveidojiet apli, ietiniet to caurspīdīgā plēvē un atstājiet uz pusstundu ledusskapī.
1. pildījuma veids:
2. pildījuma veids:
3. pildījuma veids:
4. pildījuma veids:
Kamēr mīkla atstāta ledusskapī, pagatavojiet pildījumu.
Sagrieziet bumbierus plānās šķēlītēs. Noteciniet ķiršus no kompota un sajauciet tos bļodā ar cukuru, cieti, sulu un citrona miziņu. Pārgrieziet tomātus uz pusēm, bet sēnes sagrieziet plānās šķēlītēs.
Nolieciet mīklas aplīti uz cepampapīra, biezumam nevajadzētu būt lielākam par puscentimetru. Uzklājiet uz mīklas ievārījumu/maskarpone sieru/fetas sieru/bazilika pesto atkarībā no tā, kādu pīrāgu gatavojat, atstājot 2–3 centimetrus no malas tukšus. Uz ievārījuma izvietojiet šķēlēs sagrieztus bumbierus un pārkaisiet tos ar sasmalcinātiem valriekstiem. Uz mascarpone siera pārklājiet ķiršus. Izkārtojiet šķēlēs sagrieztus ķiršu tomātus uz sasmalcinātā fetas siera, bet uz bazilika – sagrieztas sēnes.
Salieciet mīklas galus uz iekšu, t. i., nedaudz virs pildījuma, lai piešķirtu pīrāgam raksturīgo izskatu izskatu. Apsmērējiet mīklas malas ar olu.
Pārvietojiet cepeštraukā un cepiet apmēram 40 minūtes, t. i., līdz mīkla iegūst zeltainu krāsu. Izņemiet no cepeškrāsns un atstājiet pīrāgu uz 5 minūtēm atpūsties, sagrieziet šķēlēs un pasniedziet.
Labu apetīti!