Black Friday | Līdz pat 60% atlaide vairāk nekā 40 000 precēm →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Apgūstiet galda etiķetes galvenos pamatprincipus

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Tā vietā, lai vakariņotu pie televizora, kā būtu, ja jūs atļautos vienu reizi izbaudīt greznību, ko sniedz skaisti klāts galds? Mēs varam garantēt, ka vakara atmosfēra būs neatkārtojama! Neuztraucieties, ja etiķetes noteikumi ir piemirsušies, mēs jums tos tūlīt atgādināsim. Izvelciet savu skaistāko trauku komplektu vai arī uzdāviniet sev jaunu un izbaudiet vakaru gan formālā, gan neformālā veidā.

Kā uzklāt galdu neformālām vakariņām

Neformāla maltīte no formālas atšķiras ar galda piederumu skaitu, glāžu veidu un daudz mazāku uzsvaru uz galda etiķeti. Ziemassvētkus vai kāzu gadadienu svin ne katru dienu, taču tas nenozīmē, ka nevar skaisti klāt galdu un padarīt ikdienišķas vakariņas nedaudz īpašākas.

Kas jums būs nepieciešams:

1. Galdauts un trauku paliktņi

Neformālās vakariņās galdauta lietošana ir jūsu ziņā. Sagatavojiet katram vakariņu viesim trauku paliktni un novietojiet uz tā šķīvi galvenajam ēdienam. Varat spēlēties ar galda piederumu materiāliem, stilu un krāsām. Mūsdienās varat arī kombinēt dažādas krāsas šķīvjus. Salociet papīra vai auduma salveti uz pusēm vai ceturtdaļās un novietojiet to uz šķīvja.

2. Galda piederumi

Sagatavojiet dakšiņu pa kreisi no šķīvja un nazi pa labi, ar asmeni pret šķīvi. Ja pasniedzat arī zupu, novietojiet zupas karoti blakus nazim. Ja vakariņās plānojat pasniegt ko saldu, tad novietojiet deserta karotīti horizontāli virs šķīvja, vērstu pa kreisi. Ja jums ir paredzēta arī deserta dakšiņa, tad tās vieta ir zem deserta karotes, ar zariem labajā pusē.

3. Glāzes

Vai plānojat cienāt viesus ar vīnu? Tad novietojat katram viesim vīna glāzi pa labi no šķīvja, virs naža un zupas karotes. Ūdens glāze atradīsies blakus vīna glāzei kreisajā pusē virs deserta galda piederumiem.

4. Galda dekorēšana

Pārdomāti galda dekori palīdzēs papildināt vakara unikālo atmosfēru. Galda centrā būs piemērota vieta zemai vāzei ar ziediem, kas būs pietiekami zema, lai netraucētu viesiem pārredzēt galdu. Tomēr ziedus vēlams izvēlieties mazāk aromātiskus, lai tie nekontrastētu ar vakariņu aromātu.

Izmantojiet sveces, lai radītu mājīgu, nedaudz intīmu atmosfēru. Galda vidū novietojiet svečturi vai galveno sveci un ap to vairākas mazākas. Īsākas un platākas sveces ir vairāk piemērotas neformālām vakariņām.

Kā uzklāt svētku galdu

Svētku vakariņās parasti tiek pasniegti vairāk ēdieni un dzērieni, kas nozīmē vairāk galda piederumu un glāžu. Ir daži galda etiķetes noteikumi, kas jāievēro gan rīkojot svinības mājās, gan ieturot svētku maltītes ārpus mājas. Bet neuztraucieties, mēs jūs ar visu iepazīstināsim, lai jūs varētu parūpēties par saviem visiem un izbaudīt svētku vakariņas pilnībā.

Kas jums būs nepieciešams:

  • Galdauts un galda paliktņi
  • Svētku galda piederumu komplekts
  • Glāzes ūdenim, vīnam un, iespējams, šampanietim
  • Karafes ūdenim vai vīnam
  • Servēšanas šķīvji un piederumi atsevišķiem ēdieniem
  • Konditorejas plate un sviesta nazis
  • Kafijas tasītes

3 svarīgākie noteikumi :

1. Dažādi galda piederumi katram ēdienam.

2. Vispirms izmantojiet galda piederumus, kas atrodas vistālāk no šķīvja.

3. Izvietojiet glāzes tādā secībā, kādā tās izmantosiet vakariņās.

1. Galdauts un paliktņi

Vispirms pārklājiet galdu ar lielu baltu galdautu. Katrā galda pusē galdautam jābūt 25 līdz 30 cm pāri galda malām. Tad papildiniet galda klājumu ar auduma salvetēm. Paturiet prātā, ka salvešu krāsai jābūt saskaņotai ar galdautu. Auduma salvetes salociet uz pusēm vai ceturtdaļās un novietojiet pa kreisi no šķīvja blakus galda piederumiem.

2. Galda piederumi

Svētku galdam varat iegādāties kādu svinīgāku, elegantāku galda piederumu komplektu, kas palīdzēs radīt īpašu noskaņu. Galda piederumu skaits ir atkarīgs no ēdienu skaita, taču tiem nevajadzētu būt vairāk par trim gabaliem blakus.

Svarīgs ir arī galda piederumu izkārtojums. Galda piederumus, kurus izmantosiet pirmos, novietojiet vistālāk no šķīvja. Tātad salātu dakša ir pirmā no kreisās puses, bet galvenā ēdiena dakša ir tuvāk šķīvim. Pa labi no šķīvja būs galvenā ēdiena nazis un tad zupas karote. Deserta dakšiņu vai karoti novietojiet virs šķīvja.

3. Šķīvji

Uz galda novietojiet servēšanas šķīvi, kas paliks uz galda līdz brīdim, kas tiks aiznests kopā ar tukšo šķīvi galvenajam ēdienam. Pievienojiet auduma salveti starp šķīvjiem, lai tie nesasistos savā starpā. Katru ēdienu pakāpeniski novietojiet uz servēšanas šķīvja. Mazais šķīvis pa diagonāli pa labi no galvenā šķīvja ir paredzēts konditorejas izstrādājumiem un sviesta nazim.

4. Glāzes

Glāzes jānovieto šķīvja labajā pusē tādā secībā, kādā tās tiks izmantotas vakariņu laikā. Vakariņās visbiežāk sākumā tiek dzerts baltvīns. Papildus šampanieša glāze atrodas pa labi no pirmās vīna glāzes. Deserta kafiju parasti pasniedz espresso tasītē.

5. Galda dekorēšana

Liela vāze ar ziediem galda vidū izskatīsies skaisti, taču viesi viens otru neredzēs un tas var sabojāt vakariņu noskaņu. Tāpēc izvēlieties zemas dekorācijas, piemēram, kaltētus ziedus, sveces vai citas nelielas dekorācijas. Jūs varat pievienot arī vārda kartītes vai ēdienkartes katram viesim un novietot tās uz auduma salvetes vai šķīvja.